Ce recorduri bat primarii USR

0
38

Primarii USR au reusit in 2024 sa aiba bugete record de investitii si sa atraga fonduri europene de zeci de ori mai multe decat predecesorii lor. Aceste investitii s-au transformat in scoli modernizate, blocuri anvelopate, strazi reabilitate si spatii verzi amenajate.

Sectorul 2 al Capitalei, investitii record in dezvoltare

In Sectorul 2 al Bucurestiului, primaria condusa de Radu Mihaiu va avea un buget record de investitii in 2024, de aproape 1,3 miliarde de lei. Actualul primar a atras de 14 ori mai multe fonduri europene decat predecesorul sau.
Primarul USR a taiat fonduri de la bunuri si servicii si a virat banii catre investitii. Daca in mandatul fostului primar pentru investitii era alocata o suma de aproximativ 200 de milioane de lei, in 2024 suma este de cinci ori mai mare, peste un miliard de lei, mai mult de 50% din bugetul sectorului.

Primarul Radu Mihaiu estimeaza ca va atrage in acest an peste 340 de milioane de lei din fonduri europene.

Ce proiecte a pregatit primarul USR din Sectorul 2 pentru 2024:

  • aproape 600 de milioane de lei vor fi investiti in modernizarea scolilor, construirea a 5 gradinite noi si a unui nou corp de cladire la Scoala „Maria Rosetti”, precum si in finalizarea cresei din Strada Ion Vlad, o cresa cu 110 locuri, realizata cu bani din PNRR;
  • 150 de blocuri vor fi anvelopate, o investitie de peste 400 de milioane de lei de care vor beneficia 8.500 de familii;
  • 80 de strazi vor fi modernizate, 7 dintre acestea in noul Centru Vechi. Va fi revitalizata de asemenea zona Obor si vor fi infiintate noi piste de biciclete;

investitii majore vor fi facute si in modernizarea parcurilor Plumbuita si National, dar si in recuperarea mai multor spatii verzi, pentru infiintarea de parcuri noi sau extinderea celor existente.

Radu Mihaiu continua astfel trendul de dezvoltare a Sectorului 2, inceput inca de la preluarea mandatului.

In 2023, primarul USR a consolidat, reabilitat si modernizat 44 de cladiri ale unitatilor de invatamant din sector. 47 de cladiri sunt in lucru in prezent, 32 dintre acestea fiind intr-o faza avansata. Modernizarea a 14 curti de scoli va fi finalizata in acest an, ca si construirea a 4 gradinite noi.

16 dintre cele 32 de parcuri din Sectorul 2 au fost modernizate in mandatul primarului USR, printre cele mai importante fiind parcurile Morarilor, Sticlariei si Icoanei. Peste 40 de locuri de joaca au fost de asemenea modernizate, la cele mai inalte standarde.

Primarul Radu Mihaiu a recuperat recent 4 hectare din Parcul Plumbuita, care va fi reabilitat in acest an, si a scos peste 42.000 de tone de gunoaie din salba de lacuri din Sectorul 2, cea mai mare actiune de ecologizare din Romania.

Buget record de investitii si la Timisoara, 1,28 miliarde de lei pentru dezvoltarea orasului

Primarul Dominic Fritz are in 2024 un buget de dezvoltare de 14 ori mai mare decat cel din 2020, ultimul an al administratiei Robu (PNL), cand suma alocata dezvoltarii a fost de doar 92 de milioane de lei.

Cea mai mare crestere se inregistreaza la investitiile in educatie, care insumeaza aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orasului, peste 235 de milioane de lei, cea mai mare suma alocata pentru educatie pana acum. Banii vor fi folositi pentru construirea a 84 de clase noi, 6 sali de sport aferente scolilor si schimbarea mobilierului in toate clasele din Timisoara.

421 de milioane de lei s-au alocat pentru modernizarea transportului public si a liniilor de tramvai. Vor fi achizitionate mijloace de transport nepoluante – 17 tramvaie noi ajung in acest an la Timisoara, iar primarul Dominic Fritz are de asemenea fonduri europene asigurate pentru cumpararea a 33 de troleibuze si 30 de autobuze electrice.

Zone-cheie ale orasului – pietele Traian, Mocioni si Victoriei – vor beneficia de proiecte majore de regenerare urbana.

Pe lista investitiilor se regasesc si Arena „Eroii Timisoarei”, un nou spital municipal, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii, cinematografele Studio si Dacia etc.

 

Brasov – peste 1,1 miliarde de lei investiti in dezvoltare

Brasovul va avea in 2024 un buget record de 1,9 miliarde de lei, cu 25% mai mult decat in 2023.

Peste 277 de milioane de lei se vor investi in dezvoltarea orasului. Primarul USR Allen Coliban are de asemenea in derulare proiecte cu finantare nerambursabila in valoare de 900 de milioane de lei.

In 2024 vor fi finalizate mai multe proiecte incepute de primarul USR in primii ani de mandat:
parcul fotovoltaic care va asigura 90% din consumul public de energie;

  • terminalul RATBV de la Gara Brasov;
  • park&ride-ul din cartierul Bartolomeu;
  • piste de biciclete care vor lega mai multe cartiere ale orasului;
  • caminul pentru elevii din invatamantul dual;
  • nocturna pe mai multe partii si sania de vara.

Vor fi continuate, de asemenea, proiectele pentru construirea a 6 gradinite si 4 crese noi, campusul pentru invatamant dual, Sala Polivalenta si skate park-ul de sub pasajul Fartec.

Peste 260 de milioane de lei s-au investit in dezvoltarea Brasovului si in 2023. De la preluarea mandatului, primarul Allen Coliban a atras fonduri europene in valoare de 1,6 miliarde de lei, iar numarul de proiecte cu finantare nerambursabila s-a triplat in comparatie cu perioada 2014-2020.

132 de strazi au fost reasfaltate si modernizate si au fost instalate 40 de statii pentru incarcarea masinilor electrice. O cresa, o gradinita si un corp de scoala au fost construite de la zero, toate scolile din oras fiind dotate cu table moderne si echipamente sportive de top.

Au fost instalate 74 de ecoinsule digitalizate pentru colectare selectiva a deseurilor si a fost obtinuta finantare pentru alte 442. A fost construit de asemenea un camin nou, cu 80 de locuri, pentru persoanele fara adapost.

 


Descoperă mai multe la Bahtalo 💃 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns