Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase

0
2807

Soliste nu au existat în folclor, la țigani era rușine să meargă femeia să cânte, însemna că erai o familie prăpădită de tot, dacă mergea muierea să cânte. Ea stătea acasă și creștea copii. Bărbații cântau!

 

Cum ai ajuns să faci asta?

Din familie. Tatăl meu a cântat, bunica mea a cântat… Învățam la școală că Enescu și Eminescu iubesc folclorul, iar eu vedeam la televizor pe Irina Loghin și Maria Ciobanu și în capul meu era un blocaj mental. Mă întrebam cum de oamenii ăștia au putut produce niște bijuterii literare și muzicale de o asemenea frumusețe, iar damele alea împopoțonate de la televizor cântau despre cum li s-a îmbătat primarul în comună. După care am început ușor, ușor să descopăr că e vorba de o altă muzică acolo care a fost parțial înlocuită în comunism și aproape complet după 90. Din motive ideologice în comunism și după 90 din motive de business.

Simion Bogdan-Mihai, cobzar, doctor în Litere: În general în zonele sărace de care și-au bătut joc politicienii a rămas cea mai pură muzică, fiindcă oamenii ăia trăiesc ca în Evul Mediu. Unde mă duc și găsesc afișe cu PSD știu sigur că găsesc lăutari mișto

 


Descoperă mai multe la Bahtalo 💃 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns