„Nu dormiți în același loc două nopți la rând. Nu beți apa din aceeași fântână de două ori. Nu traversați același râu de două ori”

0
3
„Nu dormiți în același loc două nopți la rând. Nu beți apa din aceeași fântână de două ori. Nu traversați același râu de două ori”, au spus ei… Nomazii Çengan s-au stabilit inițial în Egipt… Când arabii au invadat acolo, au migrat în Armenia și au spus: „Am venit din Egipt”… Egiptul era cunoscut ca Ecip… De aceea armenii i-au numit pe cei care au venit „Cipsi/Țigani”, adică „Egipteni”… Nici acolo nu au fost confortabili și, în cele din urmă, s-au mutat în Imperiul Otoman și, odată cu otomanii, s-au dispersat în Rumelia, în primul rând în Ungaria… Apoi s-au răspândit în toată Europa. Au devenit legendari în Spania… Numele Çengan a ajuns să fie folosit ca „Çingen, Çingene, Çigan, Zigan”.
Cea mai veche sursă din istorie: Çingâne „Roman” [Yazıcıoğlu Ahmed Bîcan, Dürr-i Meknûn (1465)], çıgen [PiriR (1521)]. În greaca medievală, tsingános (același sens) a fost înregistrat pentru prima dată în 1378 cu înțelesul său actual.
Unele triburi țigănești înregistrate: Rom (Romani), Dom, Lom, Abdal, Așkal, Mugat.
Romii sunt doar unul dintre triburile țigănești. Cuvântul „Romani” derivă din cuvântul „Roma” în limba țigănească. Acest cuvânt este pluralul cuvântului „rom” care înseamnă „țigan (bărbat)” în limba romani. Acest cuvânt este împrumutat din cuvântul sanscrit „ḍomba” डोम्ब, „un nume dat muzicienilor din casta inferioară”.
Această societate, care a fost împinsă să fie cel mai de jos strat al societății în fiecare perioadă, reprezentanții comunității rome s-au adunat la Primul Congres Internațional al Romilor, ținut la Londra pe 8 aprilie 1971, după Al Doilea Război Mondial, și au stabilit ca fiecare 8 aprilie să fie Ziua Mondială a Țiganilor, pentru a păstra vie memoria sutelor de mii de romi care au fost masacrați.

Descoperă mai multe la Bahtalo 💃 mapamondⓜmedia

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns